Om Författaren

Jag är en person som alltid velat utvecklas och därför gjort många olika saker. Jag har bland annat arbetat på arkitektkontor, kört taxi, varit ungdomsledare men under de senaste 20 år främst arbetat med missbrukare. Utan någon egen kunskap om missbruk och utsatthet hamnade jag inom organisationen Hela Människan och efter några år under olika perioder blev jag ansvarig för fem olika enheter (dagverksamhet, fältarbete, nattboende och motivationshem). Under den tiden blev vår organisation Sveriges största bland 90 enheter.

När jag var pappaledig lades två av verksamheterna ner och när jag kom tillbaka startade jag i stället Nålsögat AB och återstartade Udden nattboende som var ett härbärge för hemlösa och missbrukare. Under dessa tio år mötte vi 1700 olika individer från 30 kommuner och fick se många få bättre och meningsfulla liv. När Udden nattboende lades ner hösten 2021, eftersom vi blev av med lokalen, blev Nålsögat mera av ett konsultbolag med inriktning på samhällsfrågor.

Udden café

Jag var under många år också varit engagerad inom S:ta Clara kyrka i Stockholm, som har ett omfattande socialt och diakonalt arbete bland utsatta. När mina barn var små gjorde vi lördagskul för familjer men senare var jag aktiv inom styrelsen där jag var ordförande i sex år fram till sommaren 2020.

Privat är jag intresserad av arkitektur, stadsplanering och samhällsfrågor och gjorde på nittiotalet ett förslag till ombyggnad av Sergels torg. Jag gjorde också ett tävlingsbidrag i arkitekttävlingen om Stadsbibliotekets utbyggnad 2006 och har flera andra gånger engagerat mig i olika samhällsfrågor om jag har haft konkreta alternativa idéer som jag tycker är bättre.

Stadsbiblioteket

Jag bor i Sollentuna utanför Stockholm tillsammans med sin fru Monica och de fyra barnen Sebastian, Frida, Simon & Christoffer. Jag tycker om att resa och har många gånger tagit med mig familjen på bilresor till södra Europa.

Barnen Sagres

För några år sedan skrev jag ner flera barnböcker om spindeln Imse Dumse som jag många gånger berättat om för mina fyra barn. När coronan slog till gjorde jag slag i saken och anställde en illustratör som då var utan konstnärligt arbete. Därför kunde böckerna till slut bli av och hösten 2021 startade jag mitt eget förlag Spindeln AB och gav ut mina första två böcker.

Men visionen för Imse Dumse sträcker sig längre än att bara ge ut böcker som mina egna barn känner igen. Jag vill med böckerna ge barnen och deras föräldrar glädje, bra berättelser med ett positivt budskap tillsammans med riktigt bra tecknade bilder. Jag vill skapa en vänlig värld utan mörker som kan vara en start för en dialog och samtal mellan olika generationer. 

Clara kyrka Majliz

Jag har själv skrivit, redigerat, layoutat och gjort allt kopplat till böckerna men har samtidigt gett illustratören fria händer. Vårt samarbete har varit fantastiskt och enkelt. Vi har varit överens om hur Imse Dumses värld ser ut och hur han agerar men Kristina har fritt kunnat skapa de bilder hon haft inom sig.

Jag är nu färdigutbildat coach arbetar med olika projekt, en del kopplade till Imse Dumse och en del som externa konsulttjänster. Antagligen kommer jag tillbaka till missbruksverksamhet för eller senare och startar behandlingshem men just nu känns det ganska bra att fokusera på annat. Min inställning till livet som helhet, och också författarskapet, är att om jag är med så gör jag mitt bästa, annars får det vara.

Hör av dig om du vill ha författarbesök, föredrag eller andra konsulttjänster kopplad till mina företag www.spindeln.se eller www.nalsogat.se.

Telefon är 08-736 02 00 eller 073-987 16 31 och mailadresser är mikael.johansson@spindeln.se eller mikael.johansson@nalsogat.se.